Dlakarica – Bibio marci


Sada je već izvjesno da ćemo ove godine biti pošteđeni “invazije velikih, crnih muha” koje “padaju po prestravljenim stanovnicima” ovog ili onog mjesta (“ali nema panike”) – kako nas izvještavaju hrvatska glasila svakog proljeća kada se roje kukci iz porodice Bibionidae. Riječ je o dlakaricama vrste Bibio marci, dvokrilcima nalik muhama.

bibio marci

Dlakarice su se i ove godine u osječkom kraju pojavile na vrijeme (krajem travnja-početkom svibnja) ali u vrlo malo broju. Zima je bila oštra i drastično je poharala ličinke dlakarica pa je čak u šumi bilo malo odraslih kukaca, a o nekakvim rojevima nije bilo ni govora. Do sada su se te malobrojne odrasle jedinke parile, ženke su u tlo položile oplođena jaja i uginule.

bibio marci

Kod dlakarica je izraženo spolno dvoličje. Ženka je krupnija, ima manju glavu i jedan par složenih očiju.

bibio marci

Sitniji mužjak ima dva para složenih očiju. Gornji i donji par očiju šalju sliku u različite dijelove mozga. Oči su mu dlakave i veće nego u ženke. Dlakarice su slabi letači prepoznatljivi po dugačkim zadnjim nogama. Krila se potpuno preklapaju.

Kada iz jaja izađu ličinke one će se u površinskom sloju šumskog tla hraniti listincem pa se zbog toga Bibio marci smatra korisnim kukcem. Izbjegnu li prirodne neprijatelje na čijem su jelovniku i bude li sljedeća zima manje surova, možda će nagodinu ove “dlakave muhe” ponovo biti babaroge dana. Do tada njihovu ulogu u osječkim “kupusnim listovima” imaju “agresivni kukci krpelji koji napadaju izletnike” i (od Adama i Eve do danas) zmije. No, to je jedna druga priča.

Oglasi