Uskršnji leptir


Osim što je lijep uskršnji leptir (Zerynthia polyxena) ima i dobar vid. Prvu tvrdnju lako je provjeriti na priloženim fotografijama, a u kvalitetu vida ovog leptira uvjerio sam se više puta dok sam ga pokušao fotografirati. Da skratim priču: nema šanse prići mu na manje od 2 – 3 metra! Ipak, upornost mi se na kraju isplatila premda zbog korištenja zoom-a slike nisu nešto posebno kvalitetne.

Zerynthia polyxena - 14.05.2011.

Zerynthia polyxena - 11.05.2010.

Zerynthia polyxena - 13.05.2009.

Uskršnji leptir u prirodi se opaža vrlo rijetko pa je moje zadovoljstvo tim veće jer ga unatrag nekoliko godina redovito srećem polovicom svibnja na nekoliko međusobno udaljenih lokaliteta.

Ženka uskršnjeg leptira polaže 10 – 15 okruglih jaja na mlade listove vučje stope (Aristolochia clematitis). Nakon dva tjedna iz jaja izađu gusjenice. One se hrane listovima vučje stope i za 40 dana narastu do oko 4 cm. Tada se zakukulje i tako prezimljuju. Uskršnji leptir, dakle, leti u jednoj generaciji.

Mellicta sp.

A onda jučer, doslovno na istom mjestu gdje sam prije nekoliko dana “muku mučio” sa uskršnjim leptirom, na ruku mi je sletio ovaj mali, lijepi šarenac. Ne da me se nije plašio, nego sam ga – nakon što sam ga uslikao – na kraju morao otjerati, jer sam nikako nije htio otići – ludog li stvora!

Oglasi