Šoštar


Ovih dana odnekuda su se na površini snijega pojavile crne gusjenice duljine oko 15mm. Za rijetke prolaznike koji su ih primijetili bio je to još jedan dokaz da je u prirodi sve otišlo k vragu. Ipak, sve je redu s prirodom (barem u ovom slučaju) i nije se dogodilo ništa neuobičajeno.

Naime, promatrajući prirodu zimi, a pogotovo kada ju prekrije snijeg, čovjek bi lako mogao pomisliti da je život iz nje nekamo nestao. Naravno, svi znamo da to nije istina i da se živi svijet samo prilagodio surovim uvjetima koje zima donosi. Veći dio tog svijeta se primirio u svojim skloništima čekajući ljepše dane, a onaj drugi dio je ispod snježnog pokrivača i sada itekako aktivan.

To je slučaj i sa ličinkom šoštara (Cantharis rustica). Ona živi u zemlji, tamne je boje (gotovo crne) i teško da ćemo je vidjeti, sve da je i tražimo. Njezinog prisustva zapravo nismo ni svjesni, sve dok zimi ta grabežljiva ličinka u potrazi za hranom ne izađe i na površinu snijega, što kod neupućenog svijeta izaziva različita nagađanja, komentare, čuđenje i sl.

Gledajući ih golim okom ličinke su crne boje i teško je uočiti bilo kakav detalj na njima. Kada ih se, pak, uslika koristeći blic, to je već nešto drugo – a evo i slike.

Ličinka će se zakukuljiti u proljeće, a u svibnju će se pojaviti odrasli kukci.

Ovo je imago kornjaša Cantharis rustica.

Oglasi