Danje paunče


Tko god je protekli tjedan barem nakratko boravio u prirodi sigurno je bio iznenađen velikim brojem raznih leptira koje je pritom mogao sresti. Međutim, bila im je to možda posljednja ovosezonska prilika za let, jer promjena vremena je na vidiku. Ovisno o vrsti, neki će uskoro uginuti, a neki će potražiti sklonište od nadolazeće zime.

Inachis io

Jedan od leptira koji prezimljuje u skloništu je i danje paunče (Inachis io).

Inachis io ličinka

Inachis io danje paunče

Zbog obilja koprive i hmelja čijim se lišćem njegove ličinke hrane, danje paunče je i jedna od najbrojnijih vrsta leptira u ovim krajevima. On će biti među prvim leptirima koji će sljedeće godine poletjeti i navjestiti dolazak proljeća.

Ovaj leptir razvio je nekoliko načina obrane od grabežljivaca: prvenstveno od ptica. Jedan od njih je trik s “očima” na vrhovima krila – fora koju prakticiraju i mnoge druge vrste leptira. Drugi način je ovo “sad me vidiš – sad me ne vidiš” širenje i skupljane krila. Dok miruje, leptir skupi krila (ona su s donje strane smeđe boje i bez ikakvih šara) i tada je gotovo nevidljiv. Nakon nekoliko sekundi naglo ih otvori, pojave se “oči”, pa opet zaklopi krila. Sve je to sigurno vrlo zbunjujuće za potencijalnog lovca – pticu.

Oglasi