Anopheles


Nakon skoro godinu dana u bogatom uzorku vode ugledao sam “stare poznanike”. Oni dolaze iz roda Anopheles gdje ih ima preko 200 vrsta. Od tog broja jedna trećina ih ima  gadnu osobinu – prenose parazite koji uzrokuju malariju. Riječ je, naravno, o komarcima.

Sada su još u ličinačkoj fazi i ako ih baš ne tražimo nećemo ni znati za njih, ali za koji dan bit ćemo itekako svjesni njihovog prisustva.

Bile su mi poznate glavne razlike između njih i ostalih, prevladavajućih vrsta komaraca na ovom području (vrsta Aedes vexans je zastupljena 80%) pa sam njihovo pojavljivanje odmah zapazio. Ne ulazeći pobliže u determinciju vrsta, na prve dvije slike vidljiv je karakterističan, gotovo okomiti, položaj ličinki komaraca kod vrsta koje imaju sifon (cjevčicu za disanje).

Kod ličinki iz roda Anopheles najuočljiviji je nedostatak sifona  i zato moraju biti u vodoravnom položaju. Ličinka se tri puta presvlači a onda prelazi u stadij kukuljice.

Kreću se naglim trzajima naprijed-natrag a većinu vremena provode hraneći se s algama i bakterijama. Upravo mi se njihov način hranjenja čini zanimljivim pa ću ga ovdje predstaviti s nekoliko slika. Za početak, važno je primijetiti lepezaste čekinje na vrhu glave!

U ovom položaju ličinke plutaju ispod same površine vode. Položaj tijela je normalan ali – glava je zakrenuta za 180 stupnjeva! Kao da  joj je netko okrenuo glavu na leđa.  A evo o čemu je riječ.

U trenutku kada se počinje hraniti ličinka hitro zakreće glavu za 180 stupnjeva, izbacuje čekinje, tako da ove tek probiju vodenu opnu i s njima stvara vrtloge koji sve što se nalazi na površini vode usmjeravaju u usta. Uostalom, pogledajte filmić!

Da su imale sreće, čini mi se da bi se iz ovih ličinki razvio komarac vrste Anopheles maculipennis kompleks. Ovako su završile u epruveti s alkoholom.

I eto, čiča miča…do sljedećeg javljanja.

Oglasi