Komenzalizam


Pregledavajući album s fotografijama izdvajao sam one koje su mi se činile loše, namjeravajući ih obrisati s diska. Kada su na red za brisanje došle slike ovog insekta, primijetio sam detalje koje prije nisam vidio i odmah prepoznao jednu vrlo zanimljivu pojavu. Sada su te slike za mene dobile novu vrijednost, a evo i zašto.

dugonogi komarNa slikama je dugonogi komar, prilično velik, vitki insekt, a ovo na njegovim nogama su maleni (1-6mm) paučnjaci iz reda lažištipavaca. Oni nemaju stanjeni stražnji dio s otrovnom bodljom (kao što imaju štipavci tj. škorpioni) nego im je otrovna žlijezda u štipaljkama čeljusnih nožica. Poznato ih je 1300 vrsta. Zadržavaju se na skrovitim mjestima (ispod kore drveta, u mahovini, u knjigama, ispod tapeta) a hrane se s još manjim životinjama i grinjama.

lažištipavci na dugonogom komaruPa što rade ova dvojica na dugonogom komaru? Da nisu odlučili promijeniti jelovnik i veličinu zalogaja? Ništa od navedenog; ali prvo jedna definicija iz knjiga!

U odnosima među jedinkama različitih vrsta, komenzalizam je takva vrsta zajednice gdje jedna vrsta ima koristi od zajednice, a druga vrsta niti ima koristi niti trpi štetu.”

Upravo je to slučaj na slikama. Dugonogi komar je prevelik plijen za lažištipavce i oni mu ne mogu nauditi, odnosno, on je taj koji nema ni koristi niti štete od te zajednice. Lažištipavci, zbog činjenice da komar može letjeti, imaju i te kako koristi jer im je prijevoz od grma do grma “besplatan” i tako olakšana potraga za plijenom.

Oglasi