Program plus


Iako se trudim da ne bude tako, ipak je činjenica da se u ovo doba godine puno manje krećem u prirodi. Pa kad je već tako, mislim si ja, što ne bih “komadić prirode” donio k sebi. U sobu. Na stol.

I evo, takvo razmišljanje rezultiralo je s time da već nekoliko godina početkom zime pravim jednu korisnu stvarčicu – mali akvarij. Nema u tome nikave mudrosti, jednostavno je, ništa ne košta, a ipak može biti i poučno, i zabavno. Formalno gledajući, to je staklena posuda u kojoj je oko 4 litre barske vode. U vodi je nekoliko močvarnih biljaka i par puževa barnjaka. Na površini ima vodene leće, na dnu malo pijeska i jedan truli list. Sijalica plus poklopac – i to je sve.

I ove godine sam ga napravio.

Nakon početnog eksplozivnog množenja bakterija, zamućivanja vode i pojave neugodnog mirisa, bujanja algi i truljenja nekih biljaka – sve se stabiliziralo. Biljke rastu i proizvode kisik, voda se razbistrila, puževi se hrane algama, pojavile su se ličinke nekih kukaca te različiti mikroorganizmi. Akvarij je postao mali, zatvoreni eko sustav koji funkcionira jednako dobro i po istim zakonima kao i onaj veliki, vanjski.

 

01

Pomoću male Web kamere koju se priključi na monitor ili na TV moguće je dobiti live prijenos iz ovog podvodnog svijeta.

Oglasi